Врх стране

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
„Читај, пиши вазда, да душу би спасао, дела се предака сећај, да би духом растао“.

ОШ Милан Вучићевић Зверац

Братљево

«Васкрс је свеопшти и највећи хришћански празник. Природно је да je потребна и најдужа припрема за дочек тогa празника. Што год је радоснија очекивана свечаност, то су и припреме веће. Што се више трудимо и знојимо у припремању, то веселији буде онај дан».

                                                                                       Св. владика Николај Велимировић

 

Ученици ОШ «Милан Вучићевић - Зверац», су 23. априла, на часовима руског језика обележили Васкршње дане у веселој и креативној атмосфери.

Русија, као и друге православне земље које се држе јулијанског календара, прослављају Васкрс, највећи православни празник посвећен страдању и васкрсењу Исуса Христа.

У првом делу радионице ученицима је ближе објашњен ошти смисао празника и начин прослављања у кординацији са вероучитељем, свештеником Јованом Кушићем, а затим је направљена паралела са начином прослављања Васкрса у Русији.

У Русији се, у целој земљи, почевши од Великог четвртка, пеку се куличи, спремају се сирне пасхе, боје се јаја на различите начине. Старински је обичај да се за Васкрс припреми богата трпеза, па чак и у скромним породицама, где су кулич и јаја били обавезни.

Други део радионице обухватао је украшавање учионице цртежима руских цркава, анђела, кулича и исписивање васкршњих поздрава на руском језику где су ученици у креативној атмосфери, неприметно усвајали фразе, речи и изразе руског језика везане за прославу највећег хришћанског празника уз слушање српских и руских васкршњих песама.

Трећи део радионице је реализован као говорна вежба, односно утврђивање усвојене лексике. Ученици су упоређивали српску и руску културу износећи своја запажања и утиске.

Васкрсење Исуса Христа је темељ Хришћанства: „Ако Христос није устао, онда је празна проповед наша, празна је и вера наша“

.

                                                                         Христос Воскресе!

        

                                                                                                                        Наставник руског језика

                                                                                                                         Милица Раденковић

Copyright © 2020 ОШ Милан Вучићевић Зверац Rights Reserved.